Nemrut Dağı, Adıyaman’ın Kahta ilçesinin kuzeyinde Ankar dağları civarında yer alan 2150 metre rakıma sahip ve Toros sıradağlarının bir parçasıdır. Nemrut Dağı; zirvesinde bulunan on metreyi bulan büyük heykeller ve metrelerce uzunlukta ki kitabeleriyle bilinir.Heykel ve kitabelerin dünya genelinde büyük ilgi çekmesi sonucu 11 Aralık 1981 tarihinde UNESCO "Dünya Kültür Mirası" listesine alınmıştır.1988 yılından itibaren milli parktır.
Tarihçe
Büyük İskender‘in imparatorluğunun yıkıldıktan sonra, I.Antiokhos Suriye ve Fırat nehrinin kuzeyinde Kommagene adında yeni bir krallık kurar (M.Ö 69-34) Kommagene sınırları içerisinde bulunan Nemrut Dağının zirvesinde bulunan tapınaktaki tümülüste I. Antiokhos’un mezarı olduğu sanılmaktadır. Dağın 2150 metrelik zirvesinde bulunan tapınakta, beş tanrıyı temsil eden, 7 metre yükseklikleri olan devasa heykeller vardır. Tapınağı çevreleyen taş blokların bazıları 9 ton ağırlığa sahiptir. O dönemde yolu bile olmayan Nemrut Dağına, tonlarca ağırlığında taşların nasıl çıkartıldıkları halen bilinmemektedir.
Nemrut Dağının Gizemi:
1881 yılına kadar, bir kaç köylü haricinde kimse Nemrut Dağının zirvesindeki kalıntıları bilmiyordu. 1881 yılında Diyarbakır’da yol yapım işlerinde görevli mühendis Charles Sester bölgedeki ilk araştırmalarında Asurlar’dan kalma kalıntılar olduğunu sanmış ve bu araştırmalarını tüm dünyaya sunmuştur. Sester’den aldığı bilgiler neticesinde Almanya’dan gelen bilim adamı Otto Puchstein ve Alman mühendis Charles Sester, 6 kişilik ekibiyle ilk çalışmalarını yaptı. Tapınaktaki arkeolojik kazılarda çok sayıda eser toprak altından çıkartıldı. Kazılarda bulunan Grekçe kitabeyi çözen Puchstein, kalıntıların Kommagene Uygarlığı’na ait olduğunu ve Kommagene Kralı 1. Antiochos’un tarafından yapıldığını keşfeder. Yazılan kitabede Nemrud Dağı’nın sırrı ve Antiochos’un yasaları yer almaktadır.
Kral I.Atiokhos ve Heracles (Herkül)
*Rivayete göre Kral I.Atiokhos tüm kültürleri birleştirmeyi hedefleyen bir kral ve bu nedenle başka kültürlerin tanrılarını bir araya getirecek heykelleri yaptırdığı düşünülür.*
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder