5 Şubat 2015 Perşembe

Diksiyon


                    

Sözlük karşılığı güzel ve etkili konuşma olan diksiyon, her bireyin ihtiyaç duyduğu bir niteliktir. Sayısı gün geçtikçe artan diksiyon ve hitabet kurslarından da anlayabileceğimiz gibi, diksiyon, hayatın büyük bir bölümünü kapsayan bir etkendir. Yerinde ve zamanında yapılan minik bir konuşma bir anda tüm ortamı değiştirebilir. Dolayısıyla güzel bir diksiyona sahip olmak kişinin lehine olacaktır ;)

Diksiyonu düzeltmek için;

Her şeyden önce doğru enfes alma taktiği olan diyafram nefesini bilin, uygulayın. Bu nefes en sağlıklı nefes alma tekniğindir. Diyafram nefesiyle nefesi kontrolü kullanarak, harflerin, hecelerin doğru çıkışması konuşurken tıkanılmaması, hecelerin yutulmaması sağlanır. Bunun yanı sıra diyafram nefesi sağlık açısından da önemlidir çünkü diyafram nefesi sırasında beyne hiç gitmediği kadar çok oksijen gider. Birçok ses sanatçısı bu nefesi kullanarak sesleri doğru çıkartabilir.

- Bol bol okuyun ! Gazete, kitap, dergi…  Okunan her cümleyle kelime hazneniz gelişecek ve sözcüklerle daha fazla haşır neşir olacaksınız. Ayrıca vurgu ve tonlamanızı tam oturtmak için kendinizi bir odaya kapatıp sesli okumalar yapın. Sesinizi dışarıdan duymak, size güven verecek ve ses tonunuza, vurgunuza, noktalamalara, duraklara dikkat ettiğinizi göreceksiniz.

- Dil egzersizleri yapın. Unutmayın ki, dil de her uzuv gibi tembelleşmeye meyillidir. Dilinizi ağzınızın içerisinde döndürün, çiğneyin, ezin. Bırakın acısın. Bu sayede konuşmanız kolaylaşacaktır. Kelimelerin daha rahat çıktığını göreceksiniz. Ayrıca belli bir müddetçe sakız çiğnemek de dilin çalışması için iyi gelecektir.

- Fırsat buldukça tekerlemeler okuyun. Bu yöntem, iletişim okullarından, diksiyon kurslarına kadar birçok eğitim merkezinde uygulanmaktadır. Tekerlemeler, dilinizin daha kolay dönmesini ve konuşurken zorlanmamanızı sağlar.

- Yolda yürürken, arabada giderken, trafikte takılıp kalmışken, çevrenizde gördüğünüz her amblemi, her tabelayı, her ilanı okuyun. Kelimelerle, cümlelerle aranızda sıkı bir bağ oluşsun. Yazım yanlışlarını bulun, noktalamaları düzeltin, sunucuları izleyin, ağızlarını nasıl açıp kapattıklarına bakın. Kelimeleri yuvarlamayın, kısık bir sesle, çekinerek, ağzınızın içerisinden konuşmayın.

- Zaman zaman aynanın karşısına geçip tıpkı karşınızda biri yahut bir topluluk varmış da onlara sunum yapıyormuşsunuz gibi hareket edin. Bu şekilde fobilerinizi yenerek kendinizi büyük konuşmalara hazırlayabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder